
Eliud Kipchoge a completat o distanță de maraton, 42.2km, cu timpul de 1:59:40. Nu mă preocupă detaliile de la aceea încercare. Punct. Atletul kenyan este un exemplu de urmat pentru oricine. În schimb întotdeauna am fost, și sunt în continuare, preocupat să progresez. Așa și în alergat.
Îmi place latura distractivă a stabilirii obiectivelor. Să îmi asum public un obiectiv, nu mă demoralizează și nici nu îmi oferă presiune extra. Din contră. Mă motivează enorm. Presiunea este asigurată de cele trei posibilități, precum și de vremea care poate să aducă în schemă imprevizibilul.
În data de 8 noiembrie voi alerga la Cluj-Napoca la concursul intitulat „Crosul de Noapte”. Voi participa pentru a treia oară la proba de 10km, în cadrul căruia voi încerca să termin pentru prima oară distanța menționată sub 50 de minute.
La prima mea participare am scos timpul de 1:08:27 minute. La a doua participare, am încercat să cobor sub 52 de minute. Nu am reușit, decât un record personal de 52:38 minute la vremea respectivă. Între timp recordul meu personal la distanța de 10km a ajuns la cota de 50:39 minute.
Posibilități de deznodământ
- Să alerg un timp în jurul a 48:00 minute. Acest lucru ar fi posibil într-o zi ideală în care mă simt excelent, nu sunt obosit și nu am nici un fel de probleme de sănătate.
- Să îmi ating obiectivul depășind cu doar câteva secunde bariera de 50 de minute. Mă aștept să iasă în acest fel dacă ziua concursului o să fie pentru mine una oarecare cu un final electrizant.
- Să nu reușesc să îmi ating obiectivul propus și în acel caz mă aștept să completez cei 10km în cca. 52:00 minute.
Aceste trei posibilități împreună cu vremea, care poate să aducă frig și ploaie, au transformat perioada de pregătire să pulseze de tresărire. Asta înseamnă magia unei pregătiri. Ca să fii pregătit pentru oricare dintre situațiile enumerate, precum și cele neprevăzute.
Sunt sigur că pentru unii atleți este o joacă de copii completarea distanței de 10km sub 40 sau 35 de minute, dar pentru mine în acest moment înseamnă un lucru enorm ca să dobor pentru prima oară bariera de 50 de minute. Dacă voi reuși, cu siguranță că nu am să mă opresc aici și îmi voi stabili noi obiective.
De asemenea sunt sigur și de faptul că multor atleți doborârea acestei bariere de timp înseamnă un lucru măreț și nu mi-e rușine să mă afișez cu acest obiectiv după un an și jumătate de atletism amator. Calculele hârtiei devin nule și vor conta doar condițiile de la fața locului, precum și prestația mea.