Turism bazat pe proiectele eșuate

Acesta este un blog de alergător. Nu unul politic. Dar în cazul în care o companie merge prost, și acum gândește-te la o marcă binecunoscută, oare pe cine o vei lua la rost în avalanșa părerilor tale? Indiferent că părerile tale s-au născut pe canapea și se bazează pe aiureli sau experiență în domeniu. Conducătorul sau conducătorii companiei. Ei vor fi țintele părerilor tale disprețuitoare. Cine angajează politicienii pentru guvernările locale și guvernarea țării? Oamenii. Adică, tu, eu și toți ceilalți care votează sau nu votează. Eșecul unui proiect de interes comun, nu este doar un eșec politic. Este și un eșec social.

În săptămâna dinaintea cursei de ieri, am făcut greșeli cu privire la cursa ce urma să ia loc. Eu știu că puteam să ajung cel puțin pe locul 5. În timpul cursei am comis și greșeli mintale. Deja în timpul cursei de ieri am început pregătirile pentru cursa următoare. Azi am continuat pregătirile cu un photowalking, urmată de o alergare ușoară de 30 de minute. Pentru photowalking am ales ca destinație „barajul de la Răstolița”. Eu nu știu multe despre acel proiect. Știu doar că s-a început constuirea barajului cu 30 de ani în urmă. Din fotografia de mai jos nu prea îți dai seama cam în ce stadiu se află. Poate nimeni nu știe. Dar arată așa cum arată. E bine. Poate vor mai fi nevoie alte 30 sau chiar 100 de ani, ca să se finalizeze construirea acelui baraj.

Barajul de la Răstolița - în construcție

Nu mă interesează. Eu nu doresc să se termine prea repede. Nu am încredere în calitatea muncii de pe la noi. Munca care se realizează cu lipsă de interes. Eu așa știu că barajul respectiv va fi alimentat din lacul Colibița, cu tuneluri săpate pe sub munți, din râul Ilva și pârâurile Gălăoaia, Donca și Bistra. Am aflat părerile multor oameni, că dacă s-ar sparge cumva acel baraj, localitățile de pe Valea Mureșului se vor uda un pic. Cu valuri de apă de 2-3 metri. Oamenii care nu au branhii, se cam îneacă în astfel de situații. În fine.

Ce am mai văzut în drumul meu de azi spre photowalking și înapoi. Îți spun eu ce anume. Mediocritate. Păi vrei ca niște oameni mediocri să ia la rost angajații lor, adică politicienii? Am mai văzut oameni băuți pe marginea drumurilor, priviri goale și localități vai de capul lor. Mulse și distruse. O zonă cu un potențial turistic uriaș. Săptămâna trecută am trecut prin Munții Făgăraș. În localitățile din apropiere se află foarte multe pensiuni. Pe de o parte datorită atracției oferite de munții din aceea zonă, dar pe de altă parte s-au construit și parcuri de aventură și alte atracții valoroase. Nu mă refer la mititei și muștar.

Eu înțeleg că aici nu se poate și nu se vrea. E bine. Serios! Nu se vrea dezvoltarea căilor de drumeție. Munții Călimani nu sunt așa de interesanți? Să rămână așa atunci! Măcar stă mizeria departe de acești munți. Dar măi nene măi, măcar proiectele astea eșuate sau pe cale de eșec, oare nu am putea să le trecem în patrimoniul național ca pe niște atracții turistice? Categoria celor eșuate. La o adică, dacă un turist vrea să vadă cum arată un baraj neterminat, se poate vizita la Răstolița. Și tot așa se pot găsi multe alte proiecte neterminate. Câte o bucată de autostradă, comunități de bețivani de pe marginea drumului, căruțe cu cai pe drumuri europene și tot așa.

Simt din respirația ta că vrei să mă întrebi legat de eșecul social. Păi cum vrei ca oamenii să fie uniți? Un singur vot nu poate lua la rost nici un guvernator. Adică poate, dar degeaba. Tu cum de te aștepți la minuni de la oamenii de azi? Oameni care pe de o parte discută cu tine și cu o frecvență deosebit de precisă iau „poziția curbată de social media” și pipăie telefonul deștept. Sau ceilalți care zici că provin din vreo sectă, așa de deștepți se dau atunci când se iau de tine că de ce postezi pe instagram, pe facebook sau pe strava. Ah, glumițele gen „nu e pe Strava? nici nu s-a întâmplat”, mă distrează la minune.

Oamenii trebuie să se respecte pe ei înșiși în primul rând, apoi să-și respecte semenii. Nu te mai lua la harță cu altul că de ce postează glume pe facebook. Nu îți place? Dai scroll. Dai unfollow. Nu unfriend, căci omenirea încă nu are capacitatea necesară de a trece peste un asemenea gest criminal. Ești pe facebook sau strava, e normal să vezi acolo postările oamenilor. Nu te face mai valoros sau mai inteligent dacă te bați în piept că postările tale cu linkuri youtube sau citate Coelho sunt mai bune. Sunt mai bune pentru tine. Pentru ceilalți poate altceva e mai bine.

Ei, atunci când vom începe să respectăm diferențele dintre noi, poate că începând de acolo putem să începem să discutăm despre managementul corect al diversității și o omenire unită. Până atunci mi se pare strict necesar să te apuci de vreun sport anume. Ajută la restaurarea competențelor și a capacităților tale fizice și psihice. Drumeție, ciclism, alergat, gimnastică, etc. Eu am trecut prin mediocritatea localităților Văii Mureșului precum cuțitul prin unt și am efectuat un antrenament ușor de 30 de minute în vederea cursei ce urmează în curând.

P.S.: Proiectele de interes comun eșuate poartă vina tuturor, nu doar al unui grup de oameni. Inclusiv vina celor neinteresați. Căci dezinteresul tare e la modă la nivelul „din spatele monitorului și îmi văd de viața mea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.