Experiment COVID-19: trail vs. în jurul blocului (2:29)

COVID-19

Probabil că cel mai mare beneficiu ce primești de la mine, în cazul în care mă urmărești în mod regulat, este exemplul dovedit pe durata călătoriei mele de la 106kg la 78kg. Nu știu cu ce alte beneficii te-ai ales în urma activităților mele sportive, pentru că până acum erai prea pierdut în valul goanei societății și niciodată nu mi-ai povestit acest aspect, dar știu că și eu la rândul meu m-am bucurat de susținerea ta, fie printr-un simplu like sau mesaje care mi-au dat putere să continui drumul meu înspre obiective din ce în ce mai îndrăznețe.

Acestea fiind faptele și realitatea, doresc să punctez cât de important este să ne amintim mereu de limitele relației noastre. Totodată să conștientizăm că, în cel mai bun caz, eu nu însemn pentru tine decât poate un simplu impuls pozitiv. Drept urmare nu sunt, și nu trebuie să fiu, un exemplu pentru tine în orice domeniu. Poate nici în alergare nu sunt și pentru tine înseamnă mai multe cei care termină competițiile în mod regulat pe podium. Poate doar ți-e milă de mine și din simplă plictiseală îmi citești gândurile postate.

Vreau să îți spun că în cele ce urmează nu doresc să critic bazele legale/constituționale ale ordonanței militare curente, pentru că nu sunt analist socio-politic și pentru că de analiști deveniți peste noapte oricum e plin acum internetul. Prin prezenta însemnare nu pun la îndoială necesitatea distanțării sociale, în ideea că deocamdată nu știm îndeajuns de multe certitudini despre pandemia ce ne hărțuiește în această perioadă. Eu oricum sunt sătul deja de atâtea sfaturi de la tot soiul de oameni. Fiecare cum le știe pe toate acum, cu precizie maximă …

Am efectuat doar un mic experiment și doresc să transmit o invitație către mai multă înțelepciune.

Testul

Voi lua ca și exemplu două activități fizice, alergat, începute aproximativ la aceeași oră. Una cuprinde o distanță de 9.13km și i-am alergat în decursul a 1:07:54 ore în pădure. Pe „traseul” ales de mine, am întâlnit 2 persoane care efectuau aceeași activitate ca și mine. Poate e mult spus întâlnit. I-am văzut și atât. Separat. Erau cu capetele în pământ și alergau. Nu erau nici fericiți, ca de alte dăți, nici prea deprimați. Doar își vedeau de o activitate atât de îndrăgită și mai ales benefică. Aspecte irelevante, le scriu doar pentru arhivă, ca să nu uităm peste ani atmosfera anostă din aceste săptămâni.

Azi am alergat 5.12km în 27:11 minute în jurul blocului. În limitele precizării Poliției Române legată de ordonanța militară nr. 3. Inițial am vrut să alerg un time trial și să îmi atac recordul personal la 5km, dar așa nu aș fi putut să fiu atent la trecătorii ce-i întâlneam pe traseul meu de 400m în decursul a 5km. Așa că am luat-o într-un ritm confortabil și am numărat atent oamenii care au fost 29 la număr și aici precizez că nu i-am inclus de mai multe ori pe cei care i-am întâlnit mai mult de o singură dată pe traseul menționat.

Subiecții întâlniți pe traseu

În afară de cei întâlniți în pădure, doar doi alergau dintre cele 29 de persoane. Eu nu contest existența restului de 27 de persoane. Unii își plimbau câinii, alții păreau că vin de la serviciu și mai era un domn pe care nu am vrut să-l număr, dar până la urmă tot s-a dat jos din mașină. I-am inclus pe toți cei care i-am văzut mai aproape de 5 metri și am încercat să nu ne intersectăm la mai puțin de un metru. Consider că majoritatea lor s-au comportat corespunzător în sensul că erau responsabili și în limitele ordonanței militare curente. Se simte din plin distanțarea socială.

Pentru „experții” cu certitudini stricte (alergători)

Scuzați-mi, vă rog, această catalogare aparte pentru că nu l-am gândit serios, dar consider că unii ați cam sărit calul cu arătatul degetului. Ați devenit epidemiologi mai mari decât domnul Molnár Géza. Oare incertitudinea voastră, care naște teorii certe, garantează faptul că toți ceilalți oameni sunt greșiți? Oare aveți impresia că există în acest moment vreun om normal care dorește extinderea acestei nebunii?

Acest articol nu este un atac la apartenența voastră. Sunteți liberi să susțineți ceea ce credeți. Știu că pentru unii virusul nu a fost periculos în perioada recomandărilor și a devenit periculos doar după ce recomandările au devenit obligatorii. Până atunci ieșeați și voi la alergat. Căci la alergători mă refer, nu la toată lumea. Atunci când existau pe hârtie doar recomandări, nu circulau norii de salivă prin aer. Nori care așteaptă următorul alergător în pădure chiar și zile întregi.

Acum că vă este frică de controalele poliției (de ce?), nu mai ieșiți la alergat. E ok. Respect! Dar nu cred că este normal ca alegerea voastră să fie considerată sfântă și drept cea mai corectă. Mie nu mi-e frică să ies și așa cum toată viața mea am reușit să mă comport responsabil în momentele critice, sper și cred că nici de această dată nu voi eșua. Nu doresc să intru în polemici inutile, doar menționez că și eu am rude în vârstă și nu am de gând să-i infectez nici pe ei și nici pe apropiații altora. Punct.

Cum sună ordonanța militară nr. 3?

Întrebarea 5: Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

Răspunsul Poliţiei Române: Activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective.

Cum nu putea să sune ordonanța?

Păi îți dai seama dacă includeau aici „se pot frecventa pădurile”, atunci e posibil să fi năvălit mii de persoane în păduri. Chiar și cei care nu au alergat în viața lor și poate chiar și cei fără picioare. Exagerez evident din dorința de a puncta imposibilitatea practică a unei astfel de clarificări.

Care era formularea mai fericită?

Oare cine știe formularea și practica absolut corectă, din vreme ce bunătatea umană nu garantează corectitudinea și pentru fiecare dintre noi corectitudinea are repere bazate pe propriile limite de înțelegere, preferințe și dorințe? Cu toate astea, îmi iau puțin curaj și susțin că e foarte bine faptul că, autoritățile care au construit aceste ordonanțe militare, nu au interzis total activitățile sportive separate în aer liber. Era o prostie inutilă din vreme ce sportul ajută la întărirea sistemului imunitar. Și se poate efectua în mod responsabil chiar și în astfel de perioade cumplite.

Dar probabil că pe lângă precizarea evitării parcurilor, a locurilor de joacă și a terenurilor de sport, să fi adăugat și „evitarea locurilor aglomerate” în locul acestei limitări cu „în jurul blocului”. Cu siguranță că nu este o responsabilitate ușoară să se găsească calea cea mai dreaptă într-o astfel de situație și nu tocmai activitățile fizice se află în vârful priorităților. Doar subliniez acest aspect în șoaptă.

Sfatul meu pentru tine

Consider că nu ai nevoie de nici un fel de sfat din partea mea, pentru că cel mai probabil ești un om matur și poți să îți porți și singur de grijă. Sunt convins că și așa suntem sătui de sfetnicii și atotștiutorii care din nou au ieșit în prima linie la raport, ca de fiecare dată de fapt, și din nou emit concluzii pripite bazate pe invidie, informare superficială, orizont restrâns în gândire și simpla nevoie de a alege foarte rapid un culoar de apartenență.

Oricine poate greși și dacă nici în această perioadă nu reușim să devenim mai lucizi, să realizăm unde putem deveni mai buni și mai ales să ne unim forțele în locul dezbinării, atunci chiar că merităm asemenea arme biologice virusuri de zece ori la rând. Așa cum nici până acum nu am văzut alergători pupându-se cu trecătorii și mai degrabă evitând aglomerația orașelor, cred că nici acum nu vor deveni o sursă de infecție și sincer mă lasă rece exagerările condimentate cu hăhăieli cu #staythefuckinghome. Pentru mine, un introvertit în bună măsură, nu s-au schimbat multe. Doar că trebuie să completez o hârtie banală atunci când ies la puțină mișcare.

Ai grijă de tine și fă sport în mod responsabil. Ah da, și dacă vrei, poți să eviți oamenii care au doar certitudini. Ei sunt cele mai toxice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.