Idioții n-au îndoieli, au numai certitudini

idioții n-au îndoieli

Poate ai observat deja că idioții n-au îndoieli. Sunt foarte hotărâți și siguri pe certitudinile lor. Oare este un lucru bun? Ei bine, ar fi un lucru bun dacă ar exista oameni pricepuți la toate. Dar nu există oameni pricepuți la toate!

Păi și atunci ce ne facem cu idioții care n-au îndoieli?

Poți să îi ignori. Este foarte simplu și ușor de făcut acest lucru. Mai ales că această perioadă a pandemiei scoate la suprafață tipul de gândire și natura încăpățânării a fiecăruia dintre noi.

De-a lungul timpului omenirea a reușit să transforme în clișee valorile. Pe de altă parte a scos în prim plan prostul gust și non-valorile. Nu cred că este bine să se întâmple la fel și cu dialogul.

Ce poți face diferit și probabil mai de folos?

În timp ce idioții sunt preocupați de certitudinile lor, tu poți să mai faci și altceva. Să pui întrebări și eventual să aștepți răspunsurile și explicațiile. Să efectuezi cercetări și să filtrezi informațiile provenite de la „experți anonimi”.

Datele și informațiile cât mai apropiate de adevăr provin de la experți care au nume și prenume. Experți care sunt recunoscuți în profesiile lor. Tu nu trebuie să fii expert în toate, dar poți să efectuezi cercetări.

Poți evita să devii o oaie care răspunde afirmativ la orice indicație. Orice indicație poate să fie corectă sau greșită. Renunțarea la întrebări, cercetări și îndoiala în sine, nu face decât să te transformi într-un sclav resemnat.

Nu trebuie să fie o rușine să ai îndoieli și să critici. În același timp nu uita să lauzi și să aplauzi binele. Atunci când se adeverește că un fapt sau o decizie e bună. Dar niciodată nu trebuie să te împotmolești în certitudini.

Postarea unui meme inutil în public a devenit mai interesant decât o analiză

Dialogul are rostul ei și folosește-o. Folosirea dialogului și a cercetării nu te transformă într-o persoană care deține doar conspirații. Cercetarea și dialogul se află la baza dezvoltării și a libertății sociale.

Oricine poate să greșească și tocmai din această cauză este bine să existe întrebările. Pot să greșească până și experții. Din păcate confortul multora s-a ridicat la nivelul la care doar se așteaptă le rezolvări. Însă ei nu contribuie nici măcar cu un dialog.

Poate că nu e posibil să te pricepi la toate, dar ai dreptul să te informezi și să înveți cum și de unde să te informezi și să cercetezi. Pentru că aici te vor conduce îndoielile. Încă n-a ieșit nimeni în față spunând că își asumă deciziile sale care afectează omenirea.

Nu m-a supărat nimeni, dar parcă ajunge cu atâtea certitudini. Eu accept chiar să existe și oameni doar cu certitudini. Dar avem o problemă atunci când unul cu certitudini îmi impune mie ce să fac!

Sursă imagine: https://www.youtube.com/watch?v=V0pEZWFupzc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.