Scrisoare deschisă pentru domnul Taximetrist Buclucaș

Taximetrist Buclucaș

Stimate domnule Taximetrist Buclucaș,

Sper că ai parte de multă sănătate și bogăție în ciuda vremurilor care ne pun la încercare pe toți. Îmi aduc aminte de vremurile în care apelam la serviciile colegilor tăi. Să știi că în general am rămas cu experiențe pozitive în urma călătoriilor noastre comune.

Din păcate nu pot să spun același lucru din postura de pieton. Da, eu sunt un pieton mai aparte. Hai să îți povestesc ce fel de pieton sunt eu, dragul meu Taximetrist Buclucaș.

Eu mai mult alerg pe trotuar. Stai liniștit că nu jefuiesc bănci. Uneori alerg ca să îmi dobor vreun record personal. Nu îți face griji pentru că nu am bruscat niciodată vreun alt pieton. Cu toții avem loc pe trotuar.

Alteori alerg din plăcere. Prin pădure dar și prin oraș. E posibil ca prin oraș să fiu invizibil. Deși, crede-mă, eu fac tot posibilul să fiu văzut. După întunecare iau pe mine articole reflectorizante și obligatoriu o frontală.

Pe lângă viața de pieton mai conduc și o mașină personală. Am la activ peste 100.000 de km. Eu așa știu că fiecare conducător de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare. Dar și atunci când vizibilitatea este sub 100m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale și ninsori abundente.

Dragă Taximetrist Buclucaș, tu ești cam vitezoman în ultima perioadă. S-a modificat cumva Codul Rutier pentru tine special? Sau confunzi lampa taxi cu girofarul prioritar?

Hai că mai greșim cu toții câteodată. Dar cum vine ca în ultima perioadă tocmai tu să nu poți să te oprești înainte de trecerile de pietoni? Poți să te uiți peste alergările mele pe Strava. Ai să vezi că eu mă opresc înainte de fiecare trecere de pietoni. Indiferent de motivul pentru care alerg.

Știi ce ai de făcut atunci când mă vezi pe lângă trecerea de pietoni? Dacă nu știi, te rog frumos să citești din nou Codul Rutier. Eu mai înțeleg și faptul că deranjează și parcările amenajate incorect și scad vizibilitatea ta.

Dar cum se face atunci ca eu să mă aflu pe jumătatea drumului deja, am frontala aprinsă, mă uit înspre tine și nici pe la 20 metri de trecere nu reduci viteza? Unde te uitai, după păsările de noapte? Eu alerg ca să nu mă calci și apoi te oprești fix pe trecerea de pietoni și începi să urli?

Poate ai avut o zi proastă. Poate te-a afectat ceața. Poate nu ai văzut lumina frontalei mele. Poate ai făcut din glumă gestul tău. Poate data viitoare voi avea și o cameră de luat vederi sport. Sau poate cine știe ce-mi trece prin cap la un puls ridicat?! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.