Cum decurge efectuarea unui test antigenic rapid necesar pentru unele competiții de alergare?

test antigenic rapid pentru virusul SARS-CoV-2

Poate că ai aflat deja că la unele competiții de alergare se cere efectuarea unui test antigenic rapid pentru diagnosticarea infecției cu virusul curent. Nu o voi numi concret, pentru ca logaritmii roboților de căutare să nu activeze gestapoul notificărilor de doi bani. Acum nu facem nici oră de virologie și nici sperietoare meschine la ordinele altora. Dar cu siguranță că știi despre care virus este vorba.

Ceea ce probabil încă nu știai, în caz contrar bravo ție, că astfel de teste se pot efectua și în mod gratuit în unele farmacii. Ministerul Sănătății oferă posibilitatea ca farmaciile să opteze pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea virusului. Acest lucru este posibil după obținerea, de către farmacii, unui aviz temporar. Acest aviz se emite în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul respectiv este valabil 6 luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu 6 luni.

Cum se efectuează un test antigenic rapid?

Se utilizează exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu virusul din nazofaringe. Testele antigenice rapide, oferite în mod gratuit, sunt preluate de la Ministerul Sănătății. Aceste teste au titlu gratuit. Se preiau, de către farmacii, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Aceste teste nu pot face obiectul comercializării.

Deci pentru un test antigenic rapid, te deplasezi la farmacia la care se efectuează astfel de teste. Din câte știu eu, nu este necesară programare în prealabil. Acolo se intră în ordinea sosirii. Nu trebuie să intri în perimetrul amplasat special pentru testare. Vei fi chemat înăuntru, după ce se eliberează un loc de testare, că doar oameni suntem, nu animale. Stai liniștit, pentru că perimetrul este aerisit suficient de bine. Există reglementare în acest sens.

Personalul, îmbrăcat în combinezon apocaliptic, te va invita să folosești dezinfectantul de la intrare. Ți se va cere să citești conținutul unei foi și dacă ești de acord cu cele scrise să o semnezi. Esența este că dacă vei fi depistat pozitiv, va trebui să stai în carantină. Ți se iau datele personale, numărul de telefon, adresa, CNP, etc. Vei fi întrebat dacă ai simptome sau dacă efectuezi testul pentru un eveniment. Acum urmează partea „amuzantă”.

Ți se vor recolta probe din nas. Pot să spun că acest proces gâdilă. Bine, la ce pădure tropicală am eu în nas, nici nu e surprinzător. Apoi ești invitat să revii peste 20 de minute după rezultate. Timp potrivit pentru a te holba la puicuțe sau să-ți rezolvi diferite treburi prin zonă. Revii la locul faptei și aștepți să iasă personalul care îți va înmâna o foaie cu rezultatul negativ. Acest rezultat o vei primi și în format electronic prin email. În cazul unui test pozitiv pleci acasă și te retragi în carantină. Orice fel de rezultat este raportat către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti.

Cât de utilă este un astfel de test antigenic rapid?

Până acum, după părerea mea, este poate cel mai important instrument existent în limitarea răspândirii virusului. Consider că aceste testări, nu au primit o atenție suficientă pe vremea pandemiei. Constat cu părere de rău că lipsește promovarea lor, precum și a posibilității efectuării gratuite a acestora. Prin aceste teste s-ar fi putut reduce substanțial răspândirea virusului. Persoanele cu suspiciuni, cu și fără simptome, ar fi putut să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur. Poate nu se ajungea la acele lockdownuri lipsite de sens. Dar dacă nu a fost tocmai așa, înseamnă că ne lovim totuși de o problemă.

Problema discriminării accesului populației la evenimente

Nu este treaba mea să vorbesc despre implicarea parșivă, agresivă și respingătoare a clasei politice în campania de vaccinare. Sau să vorbesc despre vaccinarea cu brațul legănat din mașina personală. Ori primirea mititeilor în schimbul vaccinării. Astea sunt boschetăriile specifice clasei politice infecte, care totuși provine din rândul societății. Nu de pe Marte, nu de altundeva. Eu doresc să semnalez o altă problemă.

Persoanele vaccinate le pot infecta pe cele nevaccinate?

Conform procentului persoanelor vaccinate în România, care au urmat „unica soluție” promovată de către politcieni, la 100 de participanți la un concurs am avea aproximativ 25 de vaccinați și 75 având testul antigenic cu rezultatul negativ. Vaccinurile se mai testează până în anul 2023. Deocamdată nu se știe exact dacă o persoană vaccinată mai poate să transmită virusul sau nu. Există doar o ipoteză în acest sens, care încă trebuie validată.

Dacă avem 75 de participanți care sigur nu sunt infectați și alți 25 de participanți care pot sau nu să fie infectați, atunci cum s-a gândit DSP-ul să impună organizatorilor de evenimente (de alergare în cazul nostru), ca participanții să prezinte ori dovada vaccinării, ori dovada rezultatului negativ în urma unui test? Nu de alta, dar deocamdată una din ele nu e 100% sigură în privința transmisibilității.

Printre cei 75 de participanți pot să fie diferite persoane. Cei care nu vor vaccinul, cei care nu consideră că au nevoie de vaccin, cei cărora medicul de familie nu îi recomandă din diferite motive de sănătate. Este dreptul lor, eu subliniez inconsistența unei reguli de participare la evenimentele sportive. Sigur că se poate spune ușor cui nu îi convine să stea acasă. Doar că așa deschidem cutia Pandorei, care este una interminabilă. Ori suntem corecți și echilibrați până la capăt, ori atunci să dăm drumul la discriminare bazată pe niște ipoteze.

Doar că atunci discriminarea să se ducă până la capăt, peste tot și în orice domeniu. Cum ar fi așa? În fine, roata morii se-nvârtește în continuare. Ceea ce pot să-ți dau ca și sfat, să te informezi doar din surse oficiale și decide cu mintea ta. Nu cu mintea altuia. Ce am dorit să punctez, am punctat. Nu mă aștept ca această neregulă să se rezolve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.