Cum să alergi singur în pădure?

singur în pădure

În primul rând nu este indicat să alergi singur în pădure! În al doilea rând e imposibil să alergi singur în pădure. Pădurea este un teritoriu locuit de animale. În pădure niciodată nu ești singur. Dar acum abordăm subiectul din privința alergării. Uneori, vrei sau nu vrei, ești oarecum forțat să alergi singur. Dacă nu ai în jurul tău o comunitate puternică de alergători, atunci nu ai cum să te rezumi exclusiv la compania altor alergători. Pentru că vei pierde nenumărate antrenamente de alergare.

Este necesar să alergi singur în pădure?

Nu este necesar să alergi singur în pădure. După cum am mai scris, nici nu este indicat. Dar dacă te pregătești pentru concursuri montane, atunci alergarea prin pădure devine o opțiune de luat în seamă. Alegi pădurea atunci când nu ai coline prin zona în care locuiești. Alergi în pădure și la temperaturi mai ridicate, copacii protejându-te de razele soarelui. Nu ai cum să faci doar antrenamente matinale sau serale. Pregătirile pentru un concurs, implică și aclimatizare.

Dacă mă întrebi pe mine, lumea noastră cuprinde o sumedenie de pericole. Poți să te plimbi pe stradă și să îți cadă în cap un ghiveci cu flori. Doamne ferește de așa ceva! Spun doar că se poate întâmpla. Cineva are o ceartă în familie, iese pe balcon și din neatenție lovește ghiveciul. Am dat un exemplu banal și nu voi continua cu sumedenia de posibile pericole care ne pasc în multe locuri.

Se presupune că omul este o specie care gândește. Din păcate de o vreme încoace s-a refugiat mult prea mult în lumea informațiilor gata preparate. Informațiile primite și nepuse în practică, valorează fix nimic. De multe ori, o bună parte din oameni, ajung să proceseze panicați o informație. Din comoditate sau probabil din iresponsabilitate. Astfel de procesări, de informație, aiurea duc la frică. Frica naște decizii stupide. Lacăte pe uși, folosirea în exces a hashtagurilor gen #staysafe, #stayathome și multe alte invenții ai unor papagali hipsteriști și nerușinați.

Cum să alergi singur în pădure?

Deci am deslușit tenebrele posibilităților și a recomandărilor legate de alergarea singur în pădure. Dacă tot ajungi să fii nevoit să alergi singur în pădure, eu îți recomand câteva chestii elementare. În primul rând învață cât mai multe despre proprietățile pădurii. Încearcă să cunoști, din manuale, speciile care trăiesc în pădure. Nu trebuie să cunoști doar posibilele pericole, dar și responsabilitățile pe care le ai ca și vizitator sau trecător prin pădure. Pădurea nu este a ta și numai a ta. Este un loc comun, la care au drepturi atât animalele cât și oamenii. Cum cei din urmă sunt poziționați în fruntea lanțului trofic, au și obligații. De a se feri de pericole și de a-i feri pe vietățile inferioare lui și de a ocroti pădurea.

Eventual poți să discuți cu pădurari, salvamontiști sau diferiți iubitori de aventuri montane. Îți recomand să utilizezi pantofi de alergare trail (montan). Dacă terenul necesită, poți folosi și bețe de alergare. Este bine să ai la tine un bidon cu apă. Și din punctul meu de vedere este foarte important să ai un fluier. Este important să faci zgomot. Ca să dai de știre animalelor, care se află prin zonă și nu te-au mirosit deja, de prezența ta. Eu obișnuiesc să fluier la fiecare kilometru, iar în porțiunile mai dese din 500 în 500 metri. Nu vrei să iei prin surprindere animalul!

În rest folosește-ți mintea! Că de aia o ai. Dacă mai ai. Mult succes la alergat, oriunde l-ai practica!

singur în pădure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.