
Am încercat mai multe metode de slăbire. Nu cumva să crezi că m-am trezit într-o dimineață și m-a pălit inspirația supremă de a mă apuca de alergat. Deși doar alergarea în sine nu prea te ajută să slăbești. În primul rând am avut mai multe decizii de a începe să slăbesc. Decizii care nu s-au finalizat sau nu au avut succes. Mă gândesc că nu mi-am dorit suficient ca să slăbesc. Cu mentalitatea mea de azi, mi-e greu să înțeleg acele insuccese.
O abordare pozitivă și constructivă nu ascunde pe sub preș insuccesele. Dar se axează mai mult pe succese. Am scris, de atâtea ori, că în decurs de doar câteva luni de zile am slăbit de la 106kg la 78kg. Acum cântăresc puțin mai mult de 78kg, dar nu despre asta e vorba și nu mi-e mai greu să dau jos oricâte kilograme doresc. De astăzi încep să îți relatez mai multe metode de slăbire. Prima metodă, și cea mai simplă de fapt, ar fi plimbarea.
Ce este plimbarea?
Plimbarea în sine nu te ajută să slăbești substanțial. Dacă vei citi cu atenție articolul întreg, atunci vei înțelege cauza. Da fapt fără un element complementar, mai nimic nu te ajută să slăbești de tot. Plimbarea este parte dintr-un complex. Un complex care conține mentalitate, abordare, activități fizice și nu în ultimul rând nutriție adecvată. Plimbarea este o activitate fizică. Este privită, chiar de către multă lume, ca o activitate sportivă.
Cum te ajută plimbarea?
Plimbarea este o activitate cu intensitate scăzută. Din această cauză te ajută să arzi grăsimi. În timpul unei plimbări, organismul tău arde și carbohidrați. Dar în mare parte vorbim despre arderea de grăsimi. În cazul în care efectuezi activități fizice cu o intensitate ridicată, vei arde preponderent mai mulți carbohidrați și mai puține grăsimi. Pentru că organismul are nevoie de energie într-un ritm alert și carbohidrații se ard mult mai ușor față de grăsimi.
Dar rămânând la plimbare, poate te întrebi câte calorii arzi pe durata unei plimbări? Nu așa de multe precum în cazul unei alergări, dar mult mai multe decât stând pe canapea și urmărind ultimele indicații prin știri. Organismul uman arde pasiv în jur de 2000 de calorii pe zi. Nu este o valoare fixă și variază de la persoană la persoană. Pe înțelesul oricui, simpla ta prezență în viață înseamnă în jur de 2000 de calorii arse pe durata unei zile. Adică dacă nu faci nimic ieșit din comun.
Acum tu știi câte calorii consumi. Dar dacă consumi tot în jur de 2000 de calorii într-o zi, înseamnă că la finalul zilei „te-ai scos”. Adică nici nu te-ai îngrășat, dar nici nu ai slăbit. Dacă peste acest echilibru mai consumi o ciocolată, asta se va depune. Câte calorii are o ciocolată? Na, exact atâta energie rămâne în surplus pentru organismul tău. Și aceea energie se va depune în mare parte sub formă de grăsime.
Pentru exemplul curent voi lua o plimbare de a mea din Budapesta. De acum 2 ani, în decembrie 2019. Exact înaintea instaurării psihozei curente. Este vorba despre o plimbare cu o durată de două ore. La plimbarea respectivă am parcurs distanța de 7.47km și am ars aproximativ 445 calorii. Asemenea informații le măsor cu ajutorul ceasului meu de la Garmin. Nu cred că aceste ceasuri sunt 100% precise, dar ideea este că toate activitățile mele le măsor cu același ceas. Deci punctele mele de reper sunt cam stabile.
Plimbarea de mai sus m-a ajutat să slăbesc 445 calorii. Imediat ai să vezi asta cât înseamnă în kilograme. Precizez că slăbirea este condiționată și de consum. Să zicem că cele 2-3 mese de ale mele din ziua respectivă însumează undeva în jur de 2000 de calorii. Această valoare se arde pasiv de către organism. Păi na, are nevoie de combustibil pentru simpla existență, nu? Așa că restul de 445 calorii este valoarea cu care aș fi putut să slăbesc. Din pură plimbare și auto-disciplină pe partea de nutriție. Adică la masă trăgând sus fermoarul de la gură.
Câte calorii trebuie arse pentru a slăbi un kilogram?
Nu știu exact. Nu știu dacă știe cineva. Dar din cercetări lungi, am înțeles că în jur de 7000 de calorii ar reprezenta 1 kilogram de grăsime. Da și în același timp nu. Pentru că acele calorii pot fi obținute din diferite componente. Deci cu aceeași ușurință am putea spune o valoare mai mică sau mai mare. Acum nu căutăm perfecțiunea ci să înțelegem mecanismele slăbirii. Nu vom intra în detalii precum tipuri de grăsimi, elemente nutriționale, etc. Și nici nu am amintit că respectivele componente produc cifre diferite de la om la om. Deci rămânem la cifra generală de 7000 de calorii pentru a scăpa de un kilogram de grăsime.
Revenim la 445 calorii arse în urma plimbării de 2 ore. Am ars 1kg? Normal, că nu. Ca să ard un kilogram de grăsime de pe burtă, mai am nevoie să ard în jur de 6.555 de calorii. Abia după vreo 16 zile cu plimbări de 2 ore în fiecare zi, aș da jos 1 kilogram de grăsime. Cu condiția să mențin echilibrul dintre consum și arderea pasivă a grăsimilor. Adică să nu consum mai mult decât ard în modul pasiv. Atunci plimbările vor fi eficiente!
Deci, atunci când oriunde vezi expresia „metode de slăbire”, dacă aceasta nu conține mai multe elemente complementare, poți să fii sigur că este doar o cacealma. În cazul de față cele trei elemente complementare sunt plimbarea, consumul zilnic și voința. Prin alte cuvinte o activitate fizică și nutriția controlată cu multă auto-disciplină. Evident am dat exemple mai aparte. Dar poți calcula cât timp ai nevoie să dai jos 1kg de grăsime, dacă zilnic arzi un surplus de 100 de calorii.
Îți zic eu de cât timp ai nevoie. Dar atunci ține-te zilnic de acei 100 de calorii. Să ieși la minus cu ele la sfârșitul zilei. În 7 zile vei avea un deficit de 700 de calorii. Valoarea aproximativă a deficitului de 7.000 de calorii (calorii arse) o vei avea în 70 de zile. Adică două luni și ceva. Eu nu știu dacă aș avea răbdare atâta timp pentru un kilogram. Sper să fi înțeles exemplificările mele. Repet, valorile sunt foarte generaliste și aproximative. Dar pot fi un punct stabil de pornire. Mult succes!
Și să nu uităm, libertatea și drepturile omului nu sunt și nu trebuie să fie un lux! 🙂
Imagine: @Florian Philippot
1 Comment